Osztrák önkormányzati rendőrségen járt az NKE tanszékvezetője

Ausztria legbiztonságosabb városába, a legnagyobb önkormányzati rendőrségéhez látogatott el Dr. Christián László egyetemi docens, a Rendészettudományi Kar Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszék vezetője. A szakmai látogatáson a magyarországi delegáció tagjaként részt vett még Hermann Gábor, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság szolgálati igazgatóhelyettese és dr. Bacsárdi József, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem PhD hallgatója is, akinek a kutatási témája éppen az önkormányzati rendészet. Walter Santin ezredes, az önkormányzati rendőrség parancsnoka és Baden Város Önkormányzat Képviselő-testületének a tagja, Carmen Jeitler-Cincelli képviselő fogadta a magyar delegáció tagjait.

„Az osztrák önkormányzati rendőrségek közül a legnagyobb a badeni Stadtpolizei, amely csaknem kétszáz éve működik” – hangsúlyozta a tanszékvezető hozzátéve, hogy az önkormányzat a költségvetéséből arányaiban a legtöbbet költi Ausztriában a közrend, közbiztonság fenntartására. A negyvenöt állami rendőr mellett harmincöt önkormányzati rendőr is tevékenykedik a városban, ennek köszönhetően is Baden Ausztria legbiztonságosabb városa. A helyi önkormányzati rendőrség számos lakosság felé irányuló közszolgáltatást nyújt, a feladatkörükhöz tartozik a kerékpárok regisztrációja, önvédelmi tanfolyamok szervezése felnőttek, kiskorúak, nyugdíjasok részérem, iskolakezdéskor a gyermekek számára útvonal biztosítása és közbiztonsági információs központ üzemeltetése.

Christián László szerint a rendkívül tartalmas és hasznos látogatás jól illeszkedik abba a kutatásba, amelyet az önkormányzati rendészet hazai helyzetének feltárása és a legjobb nemzetközi gyakorlatok megismerése céljából kezdtek meg a Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszéken.