Az Ifjú Kócsagőr Program döntője

Izgalmas napok elé néznek az idei Ifjú Kócsagőr Program országos döntőjének résztvevői, akik háromnapos program keretében mérik össze elméleti tudásukat és gyakorlati ismereteiket Kunadacson, a Felső-Kiskunság természetvédelmi tájegységben 2017. szeptember 27-29-én.

Az idén immár ötödik alkalommal hirdették meg az Ifjú Kócsagőr Programot, melyet az Y-TriÁsz mozgalom, azaz a 30Y zenekar, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság álmodott meg 2013-ban. A kezdeményezéshez később csatlakozott a Földművelésügyi Minisztérium, valamennyi hazai nemzetipark-igazgatóság, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság (FÖRI), a Hortobágyi Nonprofit Kft., valamint a Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány.

Az Ifjú Kócsagőr Program célja, hogy felkeltse a 18-24 éves korosztály érdeklődését az értékteremtő programok iránt, betekintést nyújtson a természetvédelembe, valamint bemutassa és népszerűsítse a gyakorlati terepi természetvédelmi tevékenységeket.

Az országosan meghirdetett programra 46 egyetemista, főiskolás, illetve középiskolás diák jutott be. Minden versenyzőt egy-egy természetvédelmi őr segített mentorként a területi döntőkre való felkészülésben. A kócsagőr-jelöltek a mentoruk mellett eltöltött kéthetes szakmai gyakorlaton betekintést kaptak a természetvédelmi őrszolgálat munkájába, megismerték az adott nemzeti park természeti kincseit. Ezt követően területi döntők során dőlt el, hogy kik lesznek azok, akik az országos döntőben mérkőzhetnek a Tutajos és Matula Díjért Kunadacson, 2017. szeptember 27-29. között.

A hagyományokhoz híven a döntőt mindig az a nemzeti park rendezi, ahonnan az előző évi győztes kikerült. Így idén – csakúgy, mint tavaly – a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnak jutott a megtisztelő feladat. A háromnapos versenyen a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság, valamint a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) egy-egy kócsagőr-jelöltje és mentoraik mérik össze tudásukat.

Azon túl, hogy minden versenyző egy előadás keretében beszámol a mentorával töltött szakmai gyakorlata tapasztalatairól és számot ad elméleti tudásáról, különféle izgalmas és érdekes terepi feladatokat is meg kell oldaniuk. Olyan problémákat és helyzeteket fognak szimulálni a verseny rendezői, amelyek a természetvédelmi őrök mindennapi munkájában is előfordulnak.

A tét a Tutajos és Matula Díj, a legjobb versenyző elnyeri a Tutajos, felkészítő mentora pedig a Matula díjat. Emellett a páros egy hatnapos tanulmányúton is részt vehet a csehországi Krokonose Nemzeti Parkban.

A program és az országos döntő támogatói:

Földművelésügyi Minisztérium, a hazai nemzetipark-igazgatóságok, Hortobágyi Nonprofit Kft., Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Bács-Kiskun Megyei Rendőr Főkapitányság, Kunadacs-, Kunszentmiklós-, Kunpeszér- és Apaj Önkormányzata, Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány, Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Szomor Húsüzem, Krokonose Nemzeti Park.