Kevés bírságot szabnak ki tiltott helyen dohányzásért

Mit sem törődve a körülötte lévő emberekkel és a tiltással, valamint a bírsággal, sokan dohányozva, a csikkeket eldobálva várakoznak a fővárosi közösségi közlekedési eszközök megállóiban. A szabálysértők közül – mint az a hatóság tájékoztatásából kiderül – még mindig kevesen járnak úgy, mint az a mintegy kétszáz ember, akit idén eddig rajtakaptak a dohányzási tilalom megszegése miatt a közterület-felügyelők.

A Fővárosi Önkormányzat rendészeti igazgatósága lapunk érdeklődésére közölte: adataik szerint ebben az évben tizenötször többen gyújtottak rá tiltott helyen Budapesten, mint két évvel ezelőtt: amíg 2015-ben csupán 14 alkalommal, addig idén eddig 206 alkalommal kellett helyszíni bírságot kiszabniuk, ami valamivel több, mint másfél millió forintjába került a törvényt sértő dohányosoknak. A hatóság úgy tájékoztatott: bár az intézkedések száma ugrásszerűen növekedett, ez még mindig nem mondható kiemelkedően soknak, azzal együtt, hogy az igazgatóság munkatársai a helyszíni ellenőrzés során 30 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki.

http://magyaridok.hu/wp-content/uploads/2017/11/06_dohanyzas_mti_mathe_zoltan-780x505.jpg

Gyakori, hogy az utasok cigarettát szívva várakoznak a megállókban (képünk illusztráció)
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A nem dohányzók védelméről szóló törvény módosítása 2012 januárjában lépett hatályba. A türelmi időszak után három hónap alatt 17 ezer razziát tartott az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat, amelynek utódai, a kormányhivatalok népegészségügyi osztályai ugyancsak folyamatosan ellenőrzik az előírások betartását. A renitensekre egészségvédelmi bírság szabható ki, amelynek összege – a dohányzással összefüggő tilalmak, korlátozások megsértése esetén – 20 ezertől 50 ezer forintig terjedhet.

A törvény drasztikus változást jelentett, a dohányosok kiszorultak a közforgalmú intézményekből: a szórakozó- és vendéglátóhelyekről, a munkahelyekről, közlekedési eszközökről, a megállókból, az aluljárókból és a játszóterekről is. A szabályozás kiterjed az oktatási intézményekre is, amelyek bejárataiban még hónapokkal a szigorítás bevezetése után is az volt tapasztalható, hogy sokan reflexből gyújtottak rá, miután kiléptek a kapun. Az iskolák épületében teljesen megszüntették a kijelölt dohányzóhelyet, a dohányzás az intézmények környékén is tilos, és abban az esetben, ha az intézmény mellett játszótér található, az előírt ötméteres határon belül tilos rágyújtani.

Tar Hajnalka2017. NOVEMBER 14. KEDD 07:46 MAGYAR IDŐK

http://magyaridok.hu/belfold/keves-birsagot-szabnak-ki-tiltott-helyen-dohanyzasert-2445568/