Lomtalanítás – 2017

Az FKF Nonprofit Zrt. 2016. február 24-én - elsőként az V. kerületben – kezdi meg az idei lomtalanítást. A társaság körzetekre osztotta Budapestet, így az ingyenes lomtalanítás rövidebb ideig okoz kellemetlenséget a lakóknak, nehézséget a gyalogosoknak és a gépkocsival közlekedőknek.

Mivel a lomelszállítás ideje alatt a közterületek tisztán tartása, valamint a lakók nyugalmának, közbiztonság érzetének a  megtartása kiemelten fontos, ezért a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság közterület-felügyelői a lomtalanítás idején fokozott járőrszolgálatot folytatnak a szabálysértések, bűncselekmények megelőzése, megakadályozása érdekében.

A FÖRI közterület-felügyelői illetékességi területükön járőrszolgálatuk során visszatérő ellenőrzéseket végeznek. Szabálysértés elkövetésén tetten ért személy estén bírságot szabhatnak ki, bűncselekmény gyanúja esetén az elkövetőt visszatarthatják a rendőr kiérkezéséig, vagy előállíthatják a rendőrségre.

A közterület-felügyelők határozottan fellépnek azokkal szemben is, akik nem tartják be a lomtalanítás lebonyolítására vonatkozó szabályokat, például nem a meghirdetett időben helyeznek el lomhulladékot közterületen, vagy jogszabály által tiltott hulladékot raknak ki a lomtalanítás során. Ilyen esetekben a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság közterület-felügyelői kezdeményezésére a környezetvédelmi hatóság hulladékgazdálkodási bírságot szabhat ki.

A veszélyes hulladékok, vagyis a szakszerű ártalmatlanítást igénylő anyagok leadására az FKF Nonprofit Zrt. idén is minden körzetben, a lomok elszállításának napján ideiglenes átvevőhelyet üzemeltet, ahol leadhatók egyebek mellett a festékek, oldószerek, akkumulátorok és elektronikai hulladékok. A közterület-felügyelők közreműködnek ezeknek az átvevőhelyeknek a biztosításában is.

Köztisztasági szabálysértés esetén tettenéréskor 5000 - 50.000Ft helyszíni bírsággal illetve akár 150.000 Ft pénzbírsággal is sújtható a szabálysértő.

A környezettudatos budapestiek a más számára még használható tárgyaikat, bútoraikat leadhatják A tavaly megnyílt két Szemléletformáló és Újrahasználati Központban, amelyeket aztán a rászorulók egy minimális tárolási díj ellenében elvihetnek.

A lomtalanítással kapcsolatban a kerületi időpontok folyamatosan bővülő listája megtalálható a www.fkf.hu címen, a lakóhely pontos megadásával telefonon
(06-80/353-353), valamint az fkfzrt@fkf.hu e-mailcímen is lehet érdeklődni.

2017. február 24.                                                     

Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság
Sajtószolgálat