„Mentsünk együtt életet!”

„Mentsünk együtt életet!”

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság több munkatársa, valamint hét budapesti gimnázium 450 tanulója vett részt 2018 február 23-án a Bálna Budapest Rendezvényközpontban az Országos Mentőszolgálat Mentsünk együtt életet! című, középiskolásoknak szóló országos kampányának fővárosi állomásán.

Magyarországon az utcákon évente hatezer ember lesz rosszul, akihez mentőt kell hívni.  A mentők kiérkezési ideje 15 perc, ugyanakkor öt perc esélye van az embereknek, hogy maradandó károsodás nélkül túléljék a rosszullétet, ezért a mellettük állóknak azonnal a segítségükre kell sietni, és a mentők kiérkezéséig megkezdeni az újraélesztést.   Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója a kampány 2017-es elindításakor azt mondta: a rossz újraélesztés is jobb, mint a semmi, ugyanis e nélkül percenként 8-10 százalékkal csökken a bajba jutott emberek esélye, hogy maradandó károsodás nélkül meggyógyuljanak.Emiatt indították el a Wake Up - Mentsünk együtt életet! című kampányt a laikus újraélesztés elsajátítására. Ennek keretében az OMSZ szakemberei budapesti és vidéki fesztiválokra, nagyobb ifjúsági rendezvényekre, illetve most már szervezett oktatásra is - oktatóbabákkal települnek ki, hogy gyors és gyakorlatias oktatást tartsanak az érdeklődőknek.

A mellkasnyomások ütemének elsajátítását egy népszerű zenekar, az Irie Maffia segíti. A csapat "100 bpm" ütemű Wake Up! című slágere lett az újraélesztők zenéje, hiszen a ritmus illeszkedik a mellkasnyomások tempójához, ezért a dalt a zenekar az életmentőknek ajánlotta fel és azt a rendezvények keretében elő is adja.

Köszönjük kollégáink aktív részvételét. Biztosak vagyunk benne, hogy az életmentésről tanultakat szükség esetén magabiztosan alkalmazzák majd a közterületeken bajba jutott embereknél, mindaddig segítve, míg a mentő megérkezik.