Óvjuk kutyáinkat az ünnepi tűzijáték hatásaitól - Kutyás tippek augusztus 20-ra

Augusztus van, hamarosan itt az Államalapítás ünnepe. Az ehhez tartozó tűzijátékok miatt minden évben kutyák és macskák százai rohannak világgá. Egy részüknek szerencséjük van, és visszakerülnek a gazdáikhoz, de sokan örökre elvesznek, autó alá szaladnak, vagy más baleset éri őket. A kutyatulajdonosok felelős gondoskodása és körültekintése azonban megelőzheti az állatok elvesztését.
 
Az izgalom, a tűzijáték okozta hangos zajok megzavarhatják kedvenceinket. Még az egyébként csendes kutyák is megijednek a hirtelen jelentkező hangos zajoktól és fényektől, valamint a tömegtől. Az otthon maradt állatok is megijedhetnek a hangos zajoktól és félelmükben világgá futhatnak. A kutyáknak és a macskáknak sokkal jobb a hallásuk, olyan frekvencián belül is meghallanak hangokat, amelyben mi emberek sosem. A kutyák ilyenkor félelmükben váratlan teljesítményre képesek: hihetetlen magasságú kerítéseket ugarnak át, nagyon erős láncot is elszakítanak sokkos állapotukban. 
 
Tanácsok a tűzijáték idejére: 
  • Ne vigyük a kutyánkat az előreláthatóan hangos rendezvényre, vagy annak közelébe.  
  • Ilyen alkalommal a kerti kutyákat is vigyük be a házba, vagy más zárt helyre, esetleg adjunk neki enyhe nyugtatót és próbáljuk elnyomni a rakéták zaját.
  • Zárjuk be a nyitott ablakot, húzzuk be a függönyt, mert a kutyának nem csak a hallása a látása is kitűnő!Hagyjunk sok vizet az itatótálban, hogy ha a kedvencünk ideges, tudjon inni bőven. A mindennapos sétát ebben az időszakban kizárólag pórázon ejtsük meg! 
  • Ugyan kötelező, de nem haszontalan újra és újra hangsúlyozni a mikrochip fontosságát, aminek segítségével, még ha elszalad is, és nem talál vissza, de legalább azonosítható a kutya. Szintén sokat segíthet, és lerövidítheti az aggódással töltött órák számát a kutya nyakörvére a gazda telefonszámával erősített biléta.


  • Akinek mégis elszalad a kutyája vagy macskája, több dolgot is tehet. Érdemes rendszeresen figyelni a környéket, plakátokon és a környékbeli állatotthonokban, és állatorvosi rendelőkben jelezni az eltűnést. Ilyenkor sokat segíthet, ha kép is van az állatról.
Ha kedvencét keresi, vagy kóbor állatot lát, kérjük, értesítsen minket, az Állategészségügyi Szolgálat központi telefonszámán: (1) 347-0830 (1) 347-0830.
 
A FÖRI Illatos úti Állategészségügyi Szolgálata minden elveszett, kóbor és leadott állatot köteles átvenni és biztonságban elhelyezni. 
Ajánlatos felkeresni a www.ebtelep.hu oldalt, ahol információkat lehet olvasni az elveszett és megtalált állatokról, valamint a Szolgálat Facebook oldalát (www.facebook.com/ebtelep).
 
2017. augusztus 14.
 
Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság
Állategészségügyi Szolgálat