Szlovákiai tanulmányúton járt az NKE küldöttsége

Dr. Christián László Phd rendőr ezredes, tanszékvezető egyetemi docens vezetésével a magánbiztonsági és önkormányzati rendészet kutatása céljából tanulmányútra került sor október 24-26. között a Szlovák Köztársaság két legnagyobb városában, Pozsonyban és Kassán.

A szakmai látogatáson a magyarországi delegáció tagjaként részt vett kollégánk Hermann Gábor, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság szolgálati igazgatóhelyettese is.

A delegáció tagjai az út során megismerkedhettek a szlovák városi és községi rendőrségekre vonatkozó szabályozással, mely nagyon hasonló a hazai rendészeti szabályokhoz, valamint az itthon ellátandó feladatok is nagy hasonlóságot mutatnak.

Az két ország szabályozásában az eltérések között ki kell emelni, hogy míg Szlovákiában a városi és községi önkormányzati rendészeti szervek rendőrségi jogállással bírnak, addig hazánkban az önkormányzati rendészeti szervek ilyen jogállással nem rendelkeznek. A városi rendőrök számára – képviselő-testületi döntés alapján – lehetőség van fegyverhasználatra, míg Magyarországon a közterület-felügyelőket ilyen jogosítvány nem illeti meg.

A magánbiztonság területén az alapvető szabályok szintén nagyon hasonlóak a magyar szabályozáshoz, azonban megbizonyosodhattak néhány markáns különbségről, a biztonsági őrzés, a készpénzszállítás, vagy a magánnyomozói tevékenység esetén.

A delegáció tagjai továbbá látogatást tettek a Kassai Biztonsági Menedzsment Főiskolán valamint a Pozsonyi Rendőrakadémián is, ahol bemutatták az intézmények campusait, gyakorlóit, könyvtárait és ismertették a rendészeti képzéseket is.

FÖRI Sajtószolgálat