Tanácsok téli kirándulásokhoz

A hétvégére nagy lehűlés és néhol hóesés is várható, ami a téli sportok kedvelőit biztosan kicsábítja a szabadba. Fontos, hogy ne csak meleg kabáttal és a termoszban forró teával készüljünk a kinti időtöltésre, hanem legyünk körültekintőek például a lábbelik megválasztásánál, illetve nézzünk utána előzetesen, hogy az adott területen megengedett-e a tevékenység, amit végezni szeretnénk. 
 
Őrszolgálatunk abban szeretne segítséget nyújtani, hogy mi mindenre érdemes odafigyelni a zord időben. Néhány pontban összegyűjtöttük a legfontosabbakat.
 
Mielőtt elindulnánk:
  • Tájékozódjunk a légszennyezettség mértékéről, főleg, ha gyerekekkel indulunk útnak. Sajnos erre az időszakra különösen jellemző lehet a szmogriadó, ilyenkor nem tanácsolják az orvosok hosszabb idő eltöltését a szabadban (http://www.met.hu/).
  • Ha természetvédelmi területen szeretnénk kirándulni, szánkózni, vagy korcsolyázni, nézzünk utána, hogy az adott területen milyen szabályokat kell betartani (http://www.fori.hu/irott-es-iratlan-szabalyok-vedett-termeszeti-teruleteken). Ha korcsolyázni szeretnénk válasszuk inkább a Műjégpályát, nem csak a természeti értékek védelme érdekében, hanem a balesetveszély miatt is (a természetvédelmi területeken ugyanis nem ellenőrzi senki a jégvastagságot, tehát nem lehetünk biztosak benne, hogy nem szakad be alattunk, ill. nincs a közelben egészségügyi ellátás sem, ha esetleg baleset történne).
  • A bakancs vagy csizma kiválasztásánál fontos, hogy bordázott, recés talpa legyen a havas, jeges terepen fellépő csúszásveszély miatt, valamint minden hosszabb kiruccanás előtt impregnáljuk a vízhatlanság érdekében.
  • A sapkát és a kesztyűt semmiképp ne hagyjuk otthon, sokat számít a hőérzetünk szempontjából.
 
A terepen:
  • Mivel rövidebbek a nappalok, induljunk korábban, hogy ne a sötétben botorkálva kelljen megkeresni a hazautat.
  • Ha a főváros budai oldalán lévő sziklás területeken kirándulunk, mindenképpen tartózkodjunk a sziklaszirtekre való kimászástól a csúszásveszély miatt.
  • Mindig legyen nálunk telefon, hogy szükség esetén azonnal tudjunk segítséget hívni.
  • Ha pihenőt tartunk, és megállunk teázni, vessünk egy pillantást a fejünk fölé is, próbáljuk kerülni a hó, vagy a jég súlya alatt roskadozó faágakat.

Talán soknak tűnik, de ha mindezekre, és persze a meleg réteges öltözködésre odafigyelünk, akkor már tettünk valamit azért, hogy megelőzzünk egy esetleges balesetet, megfázást, vagy véletlen károkozást. Őrszolgálatunk kellemes időtöltést kíván minden kirándulónak és téli sport kedvelőnek!

 

2017. január 4.
Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság 
Természetvédelmi Őrszolgálat