Tavaszt jelez, de ne szedd le!

Nincsen nőnap védett virágok szedése,  árusítása nélkül, bár  az utóbbi években kevesebb tiltott növény kerül a piacra. A közterületen árult virágok között még mindig gyakran találkozhatunk a hóvirággal, pedig 2005 óta védett növény, egyetlen szál birtoklását is pénzbírsággal büntetik.

Magyarországon őshonos és védett növény a kikeleti hóvirág mellett a tavaszi tőzike és a kárpáti sáfrány is, amelyeknek a természetvédelmi értéke 10.000 forint példányonként (13/2001. (V.9) KöM rendelet). Ezeknek leszedése, gyűjtése vagy szállítása minden formában tilos. A természetvédelmi oltalom a virág minden részére kiterjed és a kertben nőtt növényekre is vonatkozik.

Ha ezekből a fajokból vásárolunk, ugyanúgy jogsértést követünk el, mint az, aki leszedte a virágot. A természetvédelmi jogszabályok világos és szigorú retorziókat helyeznek kilátásba, ha valaki egy védett növényfajt engedély nélkül gyűjt, tárol, vesz-elad, vagy termeszt. A növények birtoklása minden esetben feljelentést von maga után. Tíz szál növényegyed esetén a természetvédelmi kár már 100.000 Ft, ami bűncselekmény kategóriába tartozik.

Az elkövetkező napokban a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság közterület-felügyelői és a Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársai járőrszolgálatuk során ellenőrzik a kiemelten forgalmas közterületeket, a Természetvédelmi területeket a védett virágok illegális begyűjtésének, árusításának megakadályozása érdekében.

2017. március 6.

Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság
                                                                                            Sajtószolgálat és Természetvédelmi Őrszolgálat