Új éjjeli menedékhely nyílik a rászorulóknak

Tekintettel a fővárost is érintő és várhatóan több napig velünk maradó extrém hideg éjszakákra a Főpolgármester elrendelte, hogy ma 18.00-tól további rendelkezéséig a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI), V. kerület Akadémia u. 1. sz. alatti székház színháztermét tegyék alkalmassá és nyissák meg a rászorulók számára.

Az éjszakai tartózkodáshoz szükséges matracokat és az alapvető élelmezést a Máltai Szeretetszolgálat és a Főváros Szociális Intézménye, a BMSZKI biztosítja.

A FÖRI székházában első lépcsőben 50 krízis hellyel növeljük a szociális ellátók által üzemeltetett állandó és ideiglenes férőhely kontingenst ( amelynek kihasználtsága egyébként 90-93% között van ).

Ezt növeljük most, de ha szükséges, akkor további éjjeli és nappali tartózkodásra alkalmas krízishelyeket nyit meg a Fővárosi Önkormányzat.

Lépéseit a Főpolgármester egyeztette a fővárosi hajléktalan konzorcium vezetőivel, akik indokoltnak tartják azokat.

Ezzel párhuzamosan a Főpolgármester utasította a FÖRI közterület-felügyelőit és természetvédelmi őreit, hogy az utcai hajléktalanok túléléséért alakult jelzőrendszer részeként különös figyelmet fordítsanak az életvitelszerűen utcán, közterületen tartózkodókról adandó jelzésekre és próbálják meg az embereket meggyőzni, hogy legalább az aluljárókba vagy egy közeli ideiglenes krízis menedékhelyre húzódjanak, illetve amennyiben szükséges szervezzék meg az odajuttatás feltételeit.

2017. január 9.

Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság