Van egy biztos módszer a „lopós autók” ellen, de nem sokan használják

2017. március. 16. 11:55 szerző: hvg.hu

Mielőtt akcióba lendül az autóelszállító tréler, a közteresek elvileg megpróbálják értesíteni a tulajdonost. Legalábbis azt, akinek van erre a szolgáltatásra előfizetése.

Csak a tavalyi évben 1770 gépjárművet szállítottak el csak a fővárosi közterület-felügyelet trélerei szabálytalan parkolás miatt – tudtuk meg a Föri nevű szervezet (Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság) sajtóosztályától, amely az elszállításokat is intézi. A kerületek önkormányzatai legalább ilyen aktívak saját területeiken, úgyhogy nem kevés autós fizethet minden évben komoly összeget az elszállítást vagy kerékbilincselést követően.

A statisztikákra annak kapcsán kérdeztünk rá, hogy létezik egy, talán nem is annyira közismert módszer, hogy mindez ne történjen meg, vagy legalábbis tudunk tenni ellen.

Mi úgy tudtuk, sms-en, illetve emailen keresztül, értesítést lehet kérni ilyen esetekre, előzetes regisztrációt követően. A lehetőség valóban létezik és a kiértesítést a Fővárosi Ügyeleti és Információs Központot végzi – mint kérdésünkre megtudtuk viszont telefonos elérhetőség esetén csak hívással történik, sms nem kerül küldésre – közölte a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósága.

„Amennyiben telefonszám és e-mail cím is meg van adva, akkor elsődlegesen telefonon (hívással) történik a kiértesítés, ha ez nem sikerül, akkor a megadott üzenetet küldjük el e-mailben.” A telefonhívás, vagy az e-mail lényege, hogy ha hívástól vagy az e-mail elküldésétől számított 15 percen belül odaér a gépjárművéhez, nem viszik el az autóját. Hozzátették, hogy az esetek 90 százalékában a telefonos kiértesítés sikeres – legalábbis akinek van ilyen szolgáltatásra előfizetése – az e-mail címre küldött üzenetek száma elenyésző.

A lényeg ugyanis, hogy a Kormányhivatalban regisztráltatni kell erre a szolgáltatásra – telefonszámot rendelnek a tulajdonoshoz vagy üzembentartóhoz – ennek jelenlegi, egyszeri díja 2300 forint. További fontos pont, hogy a 15 percet onnan számolják, amikor sor kerül a hívásra, illetve elküldésre kerül az e-mail.

Persze ha valaki megmenekült az elszállítástól vagy kerékbilincstől, akkor is van mit fizetni. Az elszállítás 20 000 forintos darabdíját, valamint a tárolásért számolt 1200 Ft/napi összeget megússzuk, de a szabálytalan parkolásért kiróható közigazgatási vagy szabálysértési bírságot nem, amelynek összege 5000 forinttól egészen 150 000 forintig terjedhet.

http://hvg.hu/cegauto/20170316_Van_egy_jo_modszer_a_lopos_autok_ellen