Közterület-felügyelők vigyáznak a pesti kerékpárosok biztonságára

A budapesti biciklisek már több, mint száz alkalommal kértek telefonon segítséget a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) felügyelőitől, a kerékpárutakon szabálytalanul parkoló autósok miatt.

Komoly javulást hozhat a budapesti kerékpáros közlekedésben a Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Kerékpárosklub (MK) szoros együttműködése a bringások biztonsága érdekében. Kürti Gábor a MK elnöke szerint a főváros vezetői mellett Révész Máriusz kerékpározás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos közvetítése is segített abban, hogy ma a budapesti biciklisek érdekei jobban érvényesülnek. Az elnök úgy véli, még legalább egy év kell a problémák rutinszerű kezeléséhez, de már érezhető a pozitív hozzáállás.

A FÖRI kerékpáros felügyelői nyeregbe pattanva sietnek a helyszínre

„A gyakorlatban a változás azzal kezdődött, hogy a FÖRI felajánlotta irányító központja és közterület-felügyelői segítségét a kerékpározást hátráltató úthibák, kopott jelzések, kerékpársávon parkoló autók és egyéb akadályok gyorsabb elhárítására” – magyarázta lapunknak Kürti Gábor.

Az autósok figyelmetlensége a legkisebbeket is veszélybe sodorja

“Munkacsoportunk felmérte a kritikus helyszíneket, majd a címeket átadtuk a FÖRI-nek. Így tettünk a Bartók Béla út vagy a Múzeum körút esetében is, ahol áruszállító furgonok és vészvillogós autók gyakran akadályozzák a kerékpáros forgalmat, veszélyes kitérő manőverre kényszerítve a bringásokat.”

Kürti Gábor hozzátette: felméréseik szerint Budapesten még több tízezer autózó szeretne biciklire ülni, de többségük épp a nagy forgalom veszélyeitől tart. Ezen a helyzeten változtatna a főváros vezetése, ezért van szükség az utcán az egyenruhások tekintélyére és segítségére is.

„Kiemelten fontos célunk, hogy segítsük a közlekedésben résztvevő pesti kerékpárosok biztonságát, ezért a FÖRI Ügyeleti Irányító Központjában éjjel-nappal várjuk a hívásaikat – mondta Hermann Gábor a FÖRI szolgálati igazgatóhelyettese.

Kerékpáros járőrszolgálatunk eddig több, mint száz alkalommal intézkedett a balesetveszélyes helyzet megszüntetése, a konfliktushelyzet megelőzése miatt.”