A mi Városligetünk

A park „arca” a Városligeti tó 6 hektáros vízfelülete, amely az utóbbi időben különleges tereptárgyakkal gazdagodott. Meglepő és lenyűgöző látvány a víz közepén „parkoló” néhány autó, vagy a századfordulót idéző pad, amelyhez odasétálni csak az tud, aki képes a vízen járni… Viszont vannak csónakok, amelyek ugyanolyan kecsesen ringatóznak a vízen, mint száz évvel előtti őseik.  

Természetes, hogy ezt és a Városliget más kincseit kiemelten kell őrizzük, hiszen ez a gyönyörű park mindannyiunk öröksége.  Nemcsak  a Városligetben működő intézmények, cégek alakítottak  egy társaságot (a  Liget Köztársaságot), hogy minden tőlük telhetőt megtegyenek a parkért, de a Fővárosi Közterület-felügyelt is  ráerősített a védelemre: egy hónapja nevezték ki a kiemelt területek főfelügyelőjét, Tutkovits Józsefet, aki azóta feltérképezte és újra gondolta az ellenőrzés menetét. A Főkert üzemvezetőjével minden reggel 8 órakor kezdik a  szemlét, hogy felmérjék, az előző naphoz képest milyen változások, esetleg rongálások történtek. Fontosabb helyszínek ebből a szempontból a Vajdahunyadvár és környéke, a tó, a Vakok parkja, amely egy zárt rendszerű terület, ahol többek között gyakorolni lehet a különböző útburkolatokon való járást. A beültetett virágokat is átnézik. A kiemelt területek főfelügyelője a nap során rendszeresen ellenőrzi, hogy az úgynevezett méhsejt pavilonok, amelyekből 15 van és amelyek számos csecsebecsét árusítanak, vajon nem használnak-e nagyobb részt a közterületből, mint amennyi engedélyezett. Munkatársait az Ügyeleti Szolgálatnál azonnal riasztja, ha hajléktalanok ütnek tanyát a nem megengedett helyeken, de akkor is, ha szabálytalan parkolást tapasztal. Semmi sem kerülheti el a figyelmét, akármilyen apró, a park szépségét megbontó jelenségről van szó.

Miklós István, a Fővárosi Közterület-felügyelet szolgálati igazgatóhelyettese  elmondta, hogy a KRESZ-park folyamatosan megújul, a liget egész területének útjai új felfestéseket és új közlekedési táblákat kapnak. Előrehaladott tárgyalások folynak az ebtartókkal, szó van egy kutyafuttató létrehozásáról is.

-Szeretnénk kiszorítani a parkba nem illő zavaró megmozdulásokat, a környezetet nem kímélő rendezvényeket. Továbbá olyan párbeszédet alakítunk ki a Városligetben tevékenykedő intézményekkel, a látogatókkal, hogy mindenki számára egyértelmű legyen : ez a terület a főváros „tüdeje”, hogy működőképes maradjon, egyforma felelősséggel kell vigyáznunk rá. Soron következik a közlekedési problémák megoldása, egy új áthajtási rend kialakítása, hiszen a parkot átszelő autók kipufogói a levegőt közvetlenül szennyezik. Ám megoldásra vár a Hősök terére és a Városligetbe látogató turistabuszok kulturált parkolása. Szeretnénk egy Budapesthez, a világvároshoz méltó színvonalas autóbusz parkolót létrehozni.

A világ első szabadon látogatható közparkja most megújulva, tisztábban és rendezetten várja a külföldieket és a hazaiakat. Mindannyiunk érdeke, hogy a Városliget megőrizze rendjét, ezért ha bárki  zavaró körülményt lát ott, hívja a Fővárosi Közterület-felügyelet Ügyeleti Szolgálatát a következő zöld számokon:

                                                                 06-80-220-220vagy a06-80-330-330

PR- és sajtóosztály