Újra együtt a bliccelők ellen július 4-től

Egyes becslések szerint a közösségi közlekedéssel utazók hozzávetőlegesen 13 százaléka bliccel, ez pedig évente átlagosan 10 milliárd forinttal rövidíti meg a fővárosi közlekedési társaságot, így a budapestiek közös kasszáját is. Miklós István, a Fővárosi Közterület-felügyelet szolgálati igazgatóhelyettese arról tájékoztatott, hogy a közös ellenőrzések pozitív tapasztalatai nemcsak a potyázók számának csökkenését eredményezték, de azt is, hogy a jogkövető, azaz jeggyel vagy bérlettel rendelkező utazóközönség is igényli munkatársaink közreműködését.

A mostani közös akció július 4-én, hétfőn indul, két műszakban folyik a munka, reggel 6 és este 8 óra között. A közterület-felügyelő hivatalos személy és így igazoltathat is. Ennek következtében a bliccelők nem tudnak fiktív adatokat bediktálni az ellenőrnek, hiszen nem bújhatnak ki a személyazonosságukat igazoló okirat bemutatása elől. Természetesen továbbra sem a pótdíjazás a cél, hanem a viteldíj-fizetési hajlandóság ösztönzése, azonban ehhez az ellenőrzés szigorítására és a pótdíj-fizetés elkerülhetőségének korlátozására van szükség. A szabályosan, jeggyel, bérlettel vagy jogosan ingyenesen utazóknak is tartozunk azzal, hogy ne lehessen a pótdíj megfizetését megúszni.

Közterület-felügyelőink a közlekedési vállalat ellenőreivel a 4-es, 6-os villamos vonalán, valamint a 7-es buszcsaládon kezdenek. A közeljövőben azonban várhatóan 31 vonalra terjed ki a közös munka. Az ellenőrzésre  most is a járműveken elhelyezett matricákkal, valamint szóbeli tájékoztatással hívják fel a figyelmet.

2011-06-28