Örökbe - annak, aki méltó rá

- Ebrendészetünk nem menhely, Budapest határain belül kötelességünk átvenni minden elkóborolt állatot, még akkor is, ha nincs elégendő helyünk számukra. Ezért aki az Illatos útról fogad örökbe, az két életet ment meg: megmenti azt a kutyát, akit családba fogad, és azt is, akinek ezáltal helye lesz az Ebrendészeten amíg ő is gazdára talál. Célunk az, hogy minél több állatot adjunk örökbe- de nem minden áron. Az új örökbefogadási renddel lehetőségünk nyílik arra, hogy kiszűrjük azokat, akik nem megfelelő vagy nem méltó állattartók lennének – mondta dr.Kozma Tamás az Ebrendészet vezetője.

Mostantól nem az érkezési sorrend számít az Illatos úti kutyák örökbefogadásakor. Azért, hogy valóban felelős gazdához kerüljenek, a Fővárosi Közterület-felügyelet Ebrendészete megválasztja az örökbefogadót, és utólagos ellenőrzésével nyomon követi az egyes állatok sorsát.

Az Ebrendészet a gazdátlan ebek örökbefogadásának serkentése mellett a felelős állattartási magatartás és gondolkodás elterjesztését tűzte ki célul, ezért az állatvédelmi szemlélettel ellátott munkája során új feladatokat is vállal:

·       az örökbefogadás rendjének átalakítását, mely az Ebrendészetről örökbefogadók állattartási jogszabályoknak megfelelő magatartásának utólagos ellenőrzését, a kivitt kutyák sorsának nyomon követését is tartalmazza, valamint

·       erőfeszítéseket tesz a fajtaromlás megelőzésére is.  

 

Az örökbefogadás rendjének változásai:

A fővárosi intézmény nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az örökbeadandó eb a lehető legjobb, és számára megfelelő helyre, felelős, gondos gazdihoz kerüljön. Éppen ezért az állattartásra vonatkozó ismeretek felmérése mellett interjúval tájékozódnak az örökbe fogadni szándékozó állattartáshoz szükséges attitűdjéről, körülményeiről, és az örökbefogadó-jelölt elképzeléseit megpróbálják összhangba hozni az állatgondozók tapasztalataival, ezzel segítve a kutya kiválasztását. A jövőbenetológusok közreműködésével olyan rendszert kívánnak kialakítani, amely alapján az örökbefogadó is több információt kap a kutya viselkedéséről.  Több alkalmas jelölt esetében közjegyző jelenlétében megtartott sorsoláson dől majd el, kinél talál új otthonra az eb.  Az örökbefogadóval örökbefogadási megállapodást kötnek, mely okiratban a gazdi jogait, feladatait és a tartás körülményeinek utólagos ellenőrzését is rögzítik. Ezeket az ellenőrzéseket önkénteseik végzik majd.

A kutyás társadalmat régóta foglalkoztatja a fajtaromlás megakadályozása, ugyanis a bizonytalan eredetű, de fajtatisztának látszó állatoktól származó utódok nem a fajta jegyeit hordozzák. A fajtaromlás megelőzésére a fajtatiszta vagy annak látszó szukákat ivartalanítva adják örökbe. Ebben az évben a közkedveltebb fajtákkal kezdik a szukák ivartalanítását, ennek a költségét egyelőre az intézmény vállalja. Legkésőbb jövő év elejétől minden fajtatiszta vagy annak tűnő szukára vonatkozik az intézkedés, amikortól már az örökbefogadót terheli majd a beavatkozás költsége.

Dr.Kozma Tamás most is a felhívja arra a figyelmet, hogy bár évente körülbelül 2500 kutyát ad örökbe - ebből nagyjából hétszázat civil szervezetek, együttműködők segítségével -, de ez nem elegendő. Előfordul, hogy örökbefogadásra várva a férőhelyeknél jóval több kutya lel átmeneti otthonra, Kozma doktorék azt kérik, hogy  a tenyésztők és állatkereskedések helyett az Illatos úti Ebrendészetről válasszanak maguknak az emberek négylábú társat.

 

A sajtótájékoztatót tartotta: Szabó Mihály, a Fővárosi Közterület-felügyelet általános igazgatóhelyettese, dr. Miklósi Ádám, etológus, az ELTE egyetemi docense és dr. Kozma Tamás, az Ebrendészet vezetője.

Az ebtelep.hu oldalon hamarosan megtalálhatóak a következő dokumentumok:

-A kedvtelésből tartott állatok tartására és az állatokkal való bánásmódra vonatkozó rendelkezések (kormányrendelet)

-Az 1998.évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről, II. fejezet

-Új látogatási rend

-A megtalált kutya visszavételének menete

-Örökbefogadási protokoll (általános és fajtatiszta)

Fővárosi Közterület-felügyelet, PR- és sajtóosztály  

2011-06-20